måndag 21 oktober 2013

Jordärtskocksoppa med Parmachips


Glömska

Några visa ord om glömska som Lars Björklund skriver
i sin bok "Modet att ingenting göra".

Glömskan skapar livsrum och jag bär inga bördor
efteråt. Vissa upplevelser ska kanske aldrig berättas.
De får finnas kvar i sin ordlösa form som en aning
eller stilla susning i minnet. Förakta inte glömskan, 
den ger dig möjlighet att leva.
Glömskan gör det också möjligt för mig att uppleva
saker flera gånger utan att tröttna.

Efter alla dessa vackra höstdagar känns det som man
upplever något nytt. Jag hade faktiskt glömt att hösten
kunde vara så sprakande vacker.

Min skylt hade fått lite extra utsmyckning i år. Som gjorda för varandra, skylten och löven




Denna soppa var mycket god. Lilla Selma 2,5 år älskade
den och åt dubbla portioner. Gör jag den igen byter jag
nog ut Parmaskinkan mot lite knaperstekt bacon och strör
dem över soppan med lite persilja.




Ingredienser

 4
handle

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1/2 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak

Parmachips

  • 4 skivor parmaskinka

Så här gör du

Detta är ett recept från Buffé nr 2 2006
  1. Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken.
  2. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.
  3. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
  4. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
  5. Garnera med parmachips, timjan och ett par varv med svartpeppar.
  6. Parmachips: Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper.

För alla

Fri från ägg, men kontrollera innehållet i buljongtärningen.
Gör mjölkfri: byt smöret mot olja eller mjölkfritt margarin. Kontrollera innehållet i buljongtärningen. Ersätt vispgrädden med mjölkfritt alternativ, t ex Beneviva eller Imat från Oatly.
Parmachips: Gluten-, mjölk- och äggfri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar