onsdag 29 januari 2014

Räksoppa Per Morberg


Digital detox- Vilodag


Våra vänner hade förmånen att under ett helt år
resa jorden runt. Se och uppleva det mesta av det
bästa.
När de kom hem var jag tvungen att ställa frågan
om man saknar något när man är hemifrån ett helt
år på detta sättet.
Ja, en sak hade de saknat.
Fredagskänslan, känslan av att en skön vilsam
helg ligger framför!

De flesta av oss unnar oss en vecka, en månad eller
någon form av ledighet, det behöver vi.
Däremellan tror jag dock att vi är skapade till en viss
livsrytm med en vilodag i veckan.

Jag har läst om den judiska sabbaten som är sträng
och med många regler och påbud. Den inträffar
varje vecka vid ett speciellt klockslag och då
bums träder sabbaten in. Vila för kropp och själ.

Vad som är vila för dig och vad som är vila för mig
kan vara helt olika. För vissa är gymmet veckans
höjdpunkt för andra är det att få en vilodag ifrån
gymmet.
Vad som är din vila bestämmer du själv, det viktiga
är att du unnar din själ och kropp en vilodag i
veckan, för vi är faktiskt skapade till det!

Visst låter det trist med den sabbatens "lagiskhet" men
ibland kan man nästan fundera över om vi inte skulle
behöva det?
Vi verkar ju inte själva alltid ha förstånd till att ta
oss tid för veckovila, bromsen verkar inte fungera.
Till slut drar någon i nödbromsen och vi far rakt
in i väggen.
Den Gud som skapade oss, skapade också vilodagen.

Idag läste jag om ett mycket exklusivt hotell, där fick
man digital detox. Kanske våran vilodag kan bli
digital detox? Inte lätt?




Jag måste bara dela med mig av denna goda Morbergs
soppa, den är gudomligt god.
Lite pyssel med värd det. Kanske något att pyssla
med på din vilodag tillsammans med några goda
vänner.



Per Morbergs lyxiga räksoppa

Per Morbergs räksoppa med Armagnac. Servera soppan i varma skålar och gärna med en god brödbit till.
FOTO: MARTIN LÖF
Antal portioner: 4
Ingredienser
500 g räkor med skal 1 st gul lök 1 st morot 1 bit rotselleri, liten 0.5 st fänkål 0.35 st purjolök 2 st vitlöksklyftor 3-4 msk olivolja 1 msk smör 2 msk tomatpuré 2 tsk paprikapulver 1 kvist timjan 1 kvist persilja 0.5 dl armagnac 1 dl vitt vin vatten 4 dl vispgrädde Nymalen vitpeppar, efter smak 1 st lagerblad Salt, efter smak 
Annons:

Gör så här

1. Skala räkorna.
2. Hetta upp en kastrull tillsammans med olivoljan och smöret.
3. Lägg i skalen och fräs under omrörning.
4. Skölj och skär ner grönsakerna i kastrullen tillsammans med tomatpurén, lagerblad, färska kryddor och paprikapulvret.
5. Efter några minuter, häll i Armagnac och vitt vin (se upp för eventuell låga).
6. Fyll upp med vatten tills det täcker skalen väl.
7. Koka upp och skumma eventuellt av skummet.
8. Låt sjuda i ca10-15 minuter.
9. Sila av skalen och koka ner tills 1/3 återstår.
10. Häll i grädden och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter.
11. Smaka eventuellt av med salt, nymalen peppar och kanske en skvätt Armagnac.
12. Innan servering lägg ner räkstjärtarna och låt dem bli varma.
13. Servera i varma tallrikar.
:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar