måndag 3 februari 2014

Gåslever på mitt sätt

Före...


Lasse Åberg.

Att lyssna till Vinterpratarna i P1 är både inspirerande och
Efter...
mycket intressant kan jag tycka.
Lasse Åberg avslutade sitt program med en bön som jag
tidigare länkade till på FB men som jag här har i sin
helhet.
Vi tycker att vi besitter mycket klokskap på 2000- talet. Tänk
att en bön skriven på 1600-talet kan vara så relevant idag!

Har varit dålig på att fota det sista så idag blir det
bara bilder från arkivet. Lite gamla minnen.


Bön av engelsk 1600-talsnunna i Wells Cathedral

”Herre, Du vet bättre än jag själv att jag håller på att åldras, och att jag en dag ska vara gammal.
Avhåll mig från den fatala tron, att jag måste yttra mig i alla ämnen och vid alla tillfällen. Befria mig från begäret att jag skall ordna upp alla människors angelägenheter.
Gör mig tankfull men inte dyster, hjälpsam men inte beskäftig.
Hjälp mig att inte repetera ändlösa detaljer, ge mig vingar som för mig till saken! Försegla mina läppar angående mina krämpor och besvär. De tilltar och det känns alltmer frestande att älta bekymren.
Jag vågar inte be om ett förbättrat minne men jag ber om växande ödmjukhet och mindre tvärsäkerhet när mitt minne inte stämmer med andras. Lär mig den strålande läxan att jag tar fel ibland. Låt mig få bli någorlunda angenäm, jag vill inte vara något helgon, somliga helgon är så svåra att leva med.
Men en sur åldring är något av kronan på djävulens verk.
Ge mig förmågan att se det goda i oförutsedda sammanhang och att se talanger hos människor där man inte väntade sådant.
Och käre Herre, gör mig vänlig, så att jag säger dem vad jag ser. Amen."



Ett av mina bästa matminnen handlar om gåslever,
gärna färsk med tillbehör, oj så gott.

Nu kommer min egen uppfinning. Vill du inte använda
gåslever så funkar detta bra med någon neutral pate´, kanske
lantpate'.



Köp en baugette gärna med grovt mjöl. Skiva,lägg på
bakplåtpapper och smöra ordentlig och strö över flingsalt.
Grädda och låt svalna. Tärna i små tärningar äpplen,
typ Ingrid Marie och stek i smör på svag värme. Smaksätt
med några matskedar honung, låt svalna.
Skär gåslevern i skivor (gåslever i block)
På det avsvalnade brödet lägger du först gåslevern sedan
äpplen och en kvist rosmarin.
Njuuuuuuuuut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar