torsdag 8 augusti 2013

Baby back ribs

Ingen är oberoende
En av de stora fördelarna med den fina sommaren är
att det blir så mycket tid att umgås med nära
och kära, allt blir så enkelt och okomplicerat.
Det är så skönt att få träffa mina syskon och få
tid med varandra.
En härlig dag denna sommar var när vi tillsammans
med syster och svåger for i väg "nedcabbat" till
Halmstad för att lyssna till Olle Carlsson och Irma Schultz. Han sa
många tänkvärda saker som vi tog med oss hem.
Jag har börjat läsa hans bok så nu kommer jag citera
honom några veckor framåt . Dessa ord fick jag med mig:
"Det är så hårfin skillnad mellan att vara hjälpare och att
själv behöva hjälp. En del tror att det finns problemfria
människor som lever utan något beroende alls. Jag menar
att det är olyckligt missvisande. Att vara människa är att
vara beroende. Missbruk och destruktiva beteenden handlar
om så mycket mer än kemiska substanser, spel eller mat
-det kan handla om statusjakt, prestationsångerst och
utseendefixering. Vi rids alla av mer eller mindre
tvångsmässiga tankar och beroenden som vi inte kan
övervinna på egen hand. Vi brottas alla med känslor av
stress, självförakt, svartsjuka, skam, skuld, bitterhet eller
att alltid vilja vara till lags. Ingen människa är oberoende"


Min bror och svägerska bjöd på dessa  goda revben en vacker sommarkväll.
De är "magiskt"goda. Receptet kommer från Victoria och
jag hade med det på bloggen förra sommaren. Lite extra jobb med att
förbereda men mycket väl värd mödan. Lars-Gunnar har
fixat detta nu flera kvällar och jag njuter.



Baby Back Ribs
Du behöver:
– ett rack kamben per person är lagom
Rub
1 msk salt

1 msk nymald svartpeppar

1 msk spiskummin (mald)

2 msk ancho chilepeppar (mald)

2 msk farinsocker

1 msk paprikapulver

1 tsk Cayennepeppar
Förmodligen världens bästa BBQ-sås
1 hel klyfta vitlök

Olivolja

2 dl vatten

2,5 dl anansjuice

2 dl teriyakisås

1 msk soja

3,5 dl farinsocker

3 msk färskpressad citronjuice

1 gul lök finhackad

1 dl krossad ananas

2 tsk caynennepeppar

2 msk whisky – om man känner för det
Så här trixar du till revbenen genom att koka dem först:
Förbered revbensspjällen genom att dra bort den tunna hinnan på baksidan av revbenen. Skär ett litet snitt direkt på ett av de yttre benen och pilla upp hinnan med en kniv eller gaffel. Ta sen tag i hinnan med en bit papper och dra av den helt.

Sen skall de i grytan med kokande vatten ( ca 4-5 l till 6 pers) ihop med lite lök och rotfrukter lite buljongtärningar 1 kött och 1 grönsak.
Låt dem koka i en timme, stäng av värmen och låt köttet sedan ligga kvar i koket så lång tid som möjligt, gärna över natten.
En timme före servering pockar du upp revbenen, torkar av dem och gnider in dem med rubblandningen. Vid det här laget kommer de lätt att falla isär, så var försiktig när du plockar upp dem ur grytan.
Det sista du behöver göra före servering är att grilla yta på dem. Använd stark direktvärme och pensla med såsen de sista två minuterna. Bär in, häll på mer sås och servera direkt. 
Och såsen trollar du fram så här:
Skär toppen av hela vitlöken (alltså alla klyftor) och lite av botten, så att den kan stå stadigt men ändå håller ihop. Ringla över lite olivolja, täck med folie och sätt in i ugnen. Rosta på 150 grader ca 3 timmar.
Rör ihop vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och socker i en kastrull. Koka upp under omrörning och sänk sen värmen. Låt puttra på någon timme.
Ta ut den rostade vitlöken, låt svalna något, pilla ur de bakade vitlöksklyftorna ur sina skal och pressa sönder dem med en gaffel innan du rör ned dem i såsen. Addera övriga ingredienser till såsen och låt puttra ytterligare en timme ungefär tills såsen är ganska tjock till konsistensen.
Sila av och låt koka ihop en stund till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar