torsdag 15 augusti 2013

Bearnaisemör


Probing

Theo är tre och ett halvt år gammal. När han kramar och visar sin kärlek till mormor, smälter det
luttrade hjärtat, som annars lärt sig att ta andras vänlighetsbetygelser med en nypa salt och man bara njuter av hans budskap. Så börjar frågesporten: - Nu ska vi äta mat, - varför dåda? - För att annars blir vi alltför hungriga,– varför dåda? - För att vi behöver mat för att kunna leva,– varför dåda? - För att Gud skapat oss på det viset - varför dåda? Så där kan det fortsätta, tills den lilla herren tröttnar och säger ett förnumstigt och eftertänksamt Jahaa!, med betoning på det andra aet och går upp i falsett. Och så är frågesporten slut. Theo gör det som man inom forskningen kallar för ”probing”. Han ställer fördjupningsfrågor och ger sig inte förrän han är nöjd med svaret. Jag tror det vore bra om vi var lite mer som Theo, när det gäller de existentiella frågorna, att man fortsatte att fråga, till dess man får det enda tillfredställande svaret. Bibelordet lovar att den som söker ska finna.




En av sommarens ljuva kvällar var vi hos min syster
och svåger och blev bjudna på en härlig 3-rätters meny.
Till det grillade köttet fick vi ett ovanligt gott kryddsmör.
Mycket smak och lite extra. Gott att ha i kylen eller frysen
och ta fram när man grillat så bra när det går att förbereda.

Anna's BEARNAISESMÖR
0,5 gul lök
5 msk äppelcidervinäger
2 tsk dragon
1 tsk krossad vitpeppar
2 tsk konc kalvfond
250 gr mjukt smör
 2 krm salt
1 dl finhackad persilja

  1. Skala och hacka löken fint, Blanda lök, vinäger, dragon, peppar och kalvfond i en gryta och låt det koka ihop tills det blir nästan torrt.. Låt kallna.
  2. Blanda samtliga ingredienser i smöret. Rulla in i bakplåtspapper och förvara kallt.

Precis i vägen för bollen som ska puttas...






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar