onsdag 19 september 2012

Inbakad fläskfilé



Maskrosbarnen


Barn som har det svårt hemma men som klarar sig ändå, ungefär som en maskros kan växa upp genom asfalten.Maskrosbarn kan som vuxen utveckla en fungerande social tillvaro trots en extremt svår uppväxt i en dysfunktionell familj av multiproblem-karaktär.(så står det i Wikipedia)
Dessa barn tycks klara det mesta men de som klarar sig (bara 10%av de svårt drabbade) har två viktiga faktorer som skapar grunden för överlevnad. Barnet känner sig kompetent i något avseende och barnet har en relation med någon vuxen! 
Det är här vi behöver öppna ögonen. De kanske finns så nära oss så vi inte ser dem?
Ja det var bara några tankar i sensommartid för det är inte höst än sa de på nyheterna idag- så det så!



Idag blir det en HOTELL-KLASSIKER. Jag har hämtat receptet i Allt om Mat i mitten på 80-talet. Lite typiska smaker från den tiden men som har hållit i alla tider. Det passar bra med en sallad till och rosepepparsås (fr tidigare inlägg). Jag måste säga, ge denna rätt chansen en gång



Inbakad fläskfilé
6 pers
25 gr jäst (1/2 pkt)
75 gr smör
1.5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
FYLLNING:
500 gr fläskfilé
300 gr bacon
1 purjolök
200 gr champinjoner
1 dl chilisås
2 dl riven ost t.ex. greve
1.   Smula jästen i skål. Smält smör och tillsätt mjölk. Häll den fingervarma blandningen över jästen. Tollsätt det övriga och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 30 min.
2.   Bryn filen hel el i skivor. Salta och peppra
3.   Skiva bacon, purjo och svamp. Bryn allt fint. Låt svalna och rör i chilisåsen och smaka av m peppar och salt
4.   Dela degen i 6 bitar och kavla ut rundlar 15-20 cm. Fördela osten i mitten på degen därefter baconblandningen. Lägg sedan 4-5 skivor av köttet överst. Vik ihop paketen och vik ihop, vänd paketen och lägg på plåt. (hit kan du förbereda och ställa i kylen)
5.   Sätt ugnen på 225 grader. Låt paketen jäsa 15-20 min. pensla med ägg och grädda 15-20 min.


Glöm inte bort det gamla husmorsknepet, slunga morötterna i smör och persilja- idag behövdes inget mer till laxen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar