torsdag 9 augusti 2012

Baby Back Ribs

En gammal bild från hotelltiden- och bara en Porsche. Alla syskonen Sandahl och Åsa. 
Mycket har hänt sedan denna bild kom till!


Munken som sålde sin Ferrai.

För några år sedan läste jag denna boken av Robin Sharma. En advokat som bytt livstil och är numera föreläsare och författare. En bok som jag varmt rekommenderar, en tankeställare och en bok som stämmer till eftertanke.
Sharma skriver så här: " När jag var barn sade min pappa något som jag aldrig kommer att glömma: 'Min son, när du föddes grät du, medan dina medmänniskor gladde sig. Lev ditt liv på ett sådant sätt att dina medmänniskor gråter medan du själv gläder dig när du dör.' Vi lever i en tid när vi har glömt vad livet egentligen handlar om. Vi kan utan vidare låta en människa resa till månen, men vi har svårt att gå tvärs över gatan för att hälsa på vår nye granne. Vi kan skjuta en missil tvärs över världen med hårfin precision, men vi klarar knappt att hålla ett löfte till våra barn om att gå till biblioteket. Vi har e-post och mobiler så att vi ständigt kan hålla kontakten, och ändå lever vi i en tid när gemenskapen människor emellan aldrig varit sämre. Vi har tappat bort vår männsklighet. Vi har tappat bort meningen med våra liv. Vi har förlorat det viktigaste ur sikte"
Viktiga saker att stanna upp och reflektera över för en dag tar livet slut! En vän som dog alldeles för tidigt sa så här när dagarna började ta slut: Jag älskar livet och vill fortsätta leva men jag är vän med döden!  Det var stora trygga ord! 

Detta recept har jag fått av min bästa Victoria. Hon är bäst på att laga mat, skulle hon börja matblogga så får jag lägga ner. Hon kan tom koka "soppa på spik" dvs att när hon gör "kylskåpsstädning" kan hon skapa en festmåltid, och det kan definitivt inte många! 
Dessa kambenben eller baby back ribs är underbart läckra och möra. Receptet kan synas lite bökigt men det är definitivt inte svårt. Allt fixas ju dagen innan det ska ätas så allt handlar bara om planering. En verklig höjdare om du vill imponera på grillen och inte jäkta den dag du ska ha gäster till bords. Inte riktigt vad vi brukar ha på grillen.

Bilden är tagen nu ikväll så snacka om riktiga nyhetsrecept

Vackert fat från "GEFLE" svenskt, fick det av härliga vänner i lördags med gott tilltugg på. Vilken fin ide' att ge bort något gammalt och vackert. Klart mycket festligare än en flaska vin. Ta det som ett fint tips!
Baby Back Ribs 
Du behöver:
– ett rack kamben per person är lagom, detta recept är till ca 6-8personer.
Rub
1 msk salt

1 msk nymald svartpeppar

1 msk spiskummin (mald)

2 msk ancho chilepeppar (mald)

2 msk farinsocker

1 msk paprikapulver

1 tsk Cayennepeppar
Förmodligen världens bästa BBQ-sås
1 hel klyfta vitlök

Olivolja

2 dl vatten

2,5 dl anansjuice

2 dl teriyakisås

1 msk soja

3,5 dl farinsocker

3 msk färskpressad citronjuice

1 gul lök finhackad

1 dl krossad ananas

2 tsk caynennepeppar

2 msk whisky – om man känner för det
Så här trixar du till revbenen genom att koka dem först:
Förbered revbensspjällen genom att dra bort den tunna hinnan på baksidan av revbenen. Skär ett litet snitt direkt på ett av de yttre benen och pilla upp hinnan med en kniv eller gaffel. Ta sen tag i hinnan med en bit papper och dra av den helt.

Sen skall de i grytan med kokande vatten ( ca 4-5 l till 6 pers) ihop med lite lök och rotfrukter lite buljongtärningar 1 kött och 1 grönsak.
Låt dem koka i en timme, stäng av värmen och låt köttet sedan ligga kvar i koket så lång tid som möjligt, gärna över natten.
En timme före servering pockar du upp revbenen, torkar av dem och gnider in dem med rubblandningen. Vid det här laget kommer de lätt att falla isär, så var försiktig när du plockar upp dem ur grytan.
Det sista du behöver göra före servering är att grilla yta på dem. Använd stark direktvärme och pensla med såsen de sista två minuterna. Bär in, häll på mer sås och servera direkt. 
Och såsen trollar du fram så här:
Skär toppen av hela vitlöken (alltså alla klyftor) och lite av botten, så att den kan stå stadigt men ändå håller ihop. Ringla över lite olivolja, täck med folie och sätt in i ugnen. Rosta på 150 grader ca 3 timmar.
Rör ihop vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och socker i en kastrull. Koka upp under omrörning och sänk sen värmen. Låt puttra på någon timme.
Ta ut den rostade vitlöken, låt svalna något, pilla ur de bakade vitlöksklyftorna ur sina skal och pressa sönder dem med en gaffel innan du rör ned dem i såsen. Addera övriga ingredienser till såsen och låt puttra ytterligare en timme ungefär tills såsen är ganska tjock till konsistensen.
Sila av och låt koka ihop en stund till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar