lördag 17 november 2012

Kladdkaka- lite bättre!


15 nov 2012.

Vemod !? 

I veckan när jag satte ner tulpanlökar och påskliljor i jorden så blev jag så "vemodig". Tänkte på hur ser livet ut när de här kommer ur jorden och blommar, hur har vi det då. En annan gång på året som jag känner stort vemod det är när jag plockar ner våra julsaker, samma tanke, samma vemod. Jag funderade lite på vad det konstiga ordet vemod egentligen står för. Jag googlade! Svaret blev:
Negativ stillsam känsla av att något känslomässigt positivt, betydelsefullt är över och aldrig kommer tillbaka. 
Jag tycker att jag fick en mer positiv känsla nu av vemod, kände att vemod för mig är nog mer en känsla av TACKSAMHET. Så bra det är att googla! Något negativt har för mig blivit lite mer positivt!
Sista resan för i år, ensam.....


Nu kommer världens bästa kladdkaka igen bara för att jag ändrat lite som betyder mycket. Jag lägger mandeln tillsammans med de torra ingredienserna i kakan-Mycket bättre!
Igår kväll träffade jag Helena T, hon påstod att det var den bästa kakan på länge! Tack Helena. En kaka som passar på julens godisbord!
Kladdkaka med kolaknäck
100 gr smält smör
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
200 gr mandel (kan bytas mot de nötter du gillar)
Kolaknäck:
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör
Gör så här:
1.   175 grader i ugnen. Smörj och mjöla en ca 24 cm stor springform. Kläm gärna ett bakplåtspapper i botten.
2.   Hacka mandeln grovt. Smält smör.
3.   Blanda alla torra ingred. INKL MANDELN Tillsätt smör och ägg. Töm över allt i formen. Grädda i ca 30 min.
4.   Koka ganska kraftigt socker, sirap och grädde i 3-4 min tills det tjocknar lite. Ta av från värmen och rör ner smör och vanilj.
5.   Tag ut kakan och häll över den varma kolan. Låt den grädda ytterligare 7 min eller tills det bubblar ordentligt i glasyren.
6.   Låt kakan svalna och servera med vispgrädde och kanske lite färska hallon





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar