söndag 24 juni 2012

Fiskgryta



Solnedgång på Tallholmen 2011. I regnet väntar jag på kommande sommarkvällar!




Nu är midsommar till ända 2012. Vi har fått förmånen att även i år umgås med flera generationer.  Äldst är två pigga 89-åringar där damen ifråga själv rattar bilen till sillfesten!
 Vi saknade dock en av midsommarens "färgklickar". Livet är inte alltid rättvist .


Nu ska du få smaka på vår fiskgryta/ soppa. Även den lagar vi på vår Morbergs häll. Jag kokar stommen till soppan i god tid och sedan är det bara att värma med räkor och fisk. Lägg i laxen först för den tar längst tid.
Lätt att laga till många och så enkelt att förbereda allt i tid. Servera med ett gott bröd och Bregott med havssalt.
Del av en av mina tavlor!






Här har jag säkert fiskgryta till 16 personer, betänk att fatet rymmer 35 liter!


Maria och Lg’s FISKGRYTA
Antal portioner: 4
Ingredienser

4 st laxfiléer max 100gr
360 g kräftstjärtar
8 st musslor
1 st purjolök, stor
2 st tärningar fiskbuljong
2 msk curry
6 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
370 g krossade tomater
360 g räkor, skalade
35 g dill, djupfryst
Gör så här
1. Strimla purjolöken, fräs i gryta ihop med vinet.
2. Ha i de krossade tomaterna, buljongen och grädden.
3. Låt koka upp lite, sänk värmen låt sakta sjuda i 20-30 minuter. 
4. Skär laxen diagonalt i bitar, 2 cm, och lägg i dem. Låt det sjuda, inte koka, i ca 10 minuter.
5. Ha i dillen.
6. Det sista du lägger i är musslorna, kräftstjärtarna och räkorna. Låt sjuda max 5 minuter till.
 Dessa två fyller 90 år nästa år ! Fru Wiss och Herr Clewåker
7. Garnera med några oskalade räkor och dillkvist.








Grabbarna Ahlström passar på att ta ett nattdopp! Heja Blåvitt!

1 kommentar:

  1. Åhh den ser verkligen såååå underbart god ut! Den måste jag prova! Tack!
    Kram K

    SvaraRadera